• Toffe dingen op het web: blogs

Toffe dingen op het web: blogs

Omdat het internet vol toffe dingen staat, maak ik een serie over, jawel, toffe dingen op het web. Gezien mijn niet al te regelmatige stijl van bloggen, waarvoor overigens mijn hartelijke excuses, formuleer ik het maar niet al te precies, maar, dus, ergens in de komende maanden zal ik schrijven over mijn favoriete podcasts, longreads, online games en meer.

In deze eerste aflevering: blogs.

Ja, ja, blogs zijn dood en alles, zo roept het internet al jaren. Maar niet dus. Blogs zijn als papieren kranten, keer op keer wordt hun einde voorspeld maar vooralsnog overleven ze alles. En waarom ook niet, mooie verhalen blijven heus geliefd. (Bovendien, ik zal toch niet de enige zijn die het fijn vindt om door wanstaltige blogs te dwalen. Hier een goudmijntje.)

Anyhow, hier, in grotendeels willekeurige volgorde, mijn lievelingsblogs.

 

Logo blog Wait But Why

1. Wait But Why

Tim Urban van Wait But Why is briljant. Hij vraagt zich doorlopend van alles af, wat je kunt kopen voor 241 biljoen dollar bijvoorbeeld, waarom Japan toch zo’n bijzonder land is of hoe je je minder druk maakt om wat anderen van je denken. Hij gaat op zoek naar antwoorden en beschrijft zijn bevindingen. En die toffe tekeningen maakt-ie ook nog eens zelf.

Ook leuk, Tim is zeker net zo lui als ik. (Hij blogt dan ook al net zo onregelmatig.) En uiteraard zocht hij ook uit hoe het toch kan dat sommige mensen zo veel meer last hebben van uitstelgedrag dan anderen en dat resulteerde, jawel, in uitgebreide verhalen. Lees zelf maar, hier deel één, hier deel twee en hier deel drie.

 

Logo blog Legal Nomads

2. Legal Nomads

Jodi Ettenberg van Legal Nomads laat zien dat blogs over reizen niet stom hoeven te zijn. Allesbehalve zelfs. Niks geen commerciële rotzooi, gesponsorde verhalen of zie-mij-eens-overal-zijn-geweest-epistels. Jodi, een advocaat uit Montreal met een voorliefde voor Azië en noodle-soep die in 2008 ontslag nam om een jaar te reizen, schrijft prachtige verhalen.

Dat jaar is allang om, maar reizen bleek boeiender dan de rechtbank en dus trekt Jodi nog altijd rond de wereld. Ze schrijft over, ja, waarover, over van alles eigenlijk, van autorijden in Marokko tot waarom reizen soms zo gelukkig maakt (en soms ook helemaal niet). Bovendien maakt ze prachtige foto’s, volg haar vooral ook op Instagram.

 

Logo blog Herman Sandman

3. Herman Sandman

Hij schrijft meer dan ik wil lezen, maar wat ik lees is altijd mooi. Herman Sandman blogt over zijn vrouw die de woonkamer maar blijft veranderen, over zijn kat die dood is, over zijn zoontjes tegen wie hij zo streng doet, want ja, anders doet niemand het. Ogenschijnlijk kleine dingen die tegelijkertijd alles zijn, want wat is het leven meer dan een verzameling alledaagse gebeurtenissen? Niets natuurlijk, en dankzij Herman weet ik dat.

Dankzij Herman weet ik ook hoe mooi de weg tussen Groningen en Slochteren kan zijn.

Zelf vindt hij zijn stukjes maar niks, al geloof ik niet dat hij dat meent. Het kan nog beter, ja, tuurlijk, alles kan altijd beter. Maar mooi is het bij Herman al. Van Herman leerde ik bovendien dat het doel van een blog niet is dat anderen je verhalen lezen, nee, veel belangrijker is het dat je zelf verhalen schrijft. Zonder die woorden was ik er niet aan begonnen.

 

Logo blog The Middle Finger Project

4. The Middle Finger Project

Hartgrondig vloeken, buitensporige hoeveelheden wodka en zakelijk bloggen over marketing gaan prima samen, bewijst Ash Ambirge van The Middle Finger Project. Ash is oprecht, lomp en onbevreesd, en zo schrijft ze ook. Dat alles maakt dat ik haar verhalen over marketing, een onderwerp waar ik werkelijk geen enkele interesse voor heb, met liefde lees.

Ash is een goede verteller die rauw en eerlijk over haar leven durft te schrijven, ook over alles wat mis gaat, wat resulteert in rebelse verhalen met onwaarschijnlijk lange koppen als How to Hit Rock Bottom and Come Back a Business Owner (Without Breaking a Nail. Or Going Insane. Or Resorting to Prostitution. Mostly.) of Evidence I Shouldn’t Be Allowed to Have a Blog (Also: Calling All Aspiring Copywriters + Wordsmith Sexpots).

 

Logo blog Brain Pickings

5. Brain Pickings

Vrijwel elk verhaal van Maria Popova van Brain Pickings heb ik gelezen, menigeen vaker dan eens. Ik durf niet uit te rekenen hoeveel geld ik aan boeken heb besteed simpelweg omdat Maria ze aanprees. Honderden euro’s. Minstens. Wat ze doet is simpel en ingenieus: ze lees boeken, veel boeken, over filosofie, psychologie, wat dan ook, en vat ze daarna samen.

Het resultaat is een verzameling wijsheden, vol passie en levenslust overgebracht, waar ik maar geen genoeg van krijg. Dankzij Maria weet ik wat Eleanor Roosevelt zei over geluk, conformiteit en integriteit, John Steinbeck over liefde, Alan Watts over tijd en haast, en zo veel veel meer. Mijn leven is er beter door. Maar echt.

Zo, dat was ‘m!

Tenminste, er is natuurlijk nog veel meer moois te ontdekken. Wat zijn jouw favoriete blogs? En waarom? Of lees je amper blogs? Vertel!

By | 2017-05-26T22:12:51+00:00 May 4th, 2016|Categories: Voor Nerds|Tags: |6 Comments

6 Comments

 1. Patrick May 4, 2016 at 17:41 - Reply

  Ik schrijf wekelijks een blog. Puur verhalen voor me zelf om te filteren wat ik mee maak. Wellicht eens interessant om te lezen. :)

  https://www.linkedin.com/pulse/vrijheid-bevrijding-patrick-kampherbeek?trk=pulse_spock-articles

  • Maaike Wind May 5, 2016 at 20:19 - Reply

   Hey, ik ga ‘m lezen, dank voor de tip (:

 2. Michel May 4, 2016 at 19:47 - Reply

  Herman vind ik ook leuk om te lezen. Voor de rest lees ik een stuk minder blogs dan ‘vroeger’ (2006). Op ‘web-log.nl’ had ik als blogger een lijstje van bloggende collega’s, die ik dagelijks (!) afliep. Tegenwoordig blog ook vooral voor mezelf :-)

  • Maaike Wind May 5, 2016 at 20:21 - Reply

   Dagelijks, wow! Veel bloggers die ik leuk vind schrijven helemaal niet zo vaak. ‘t Is ook niet bij te houden anders natuurlijk. Wat ik nu al bij Herman heb haha.

 3. Kitty Kilian May 6, 2016 at 10:16 - Reply

  Ik heb een haat-liefde verhouding met Popova. Ze is vooral een ras-citeerder. Denk ik vaak.

  • Maaike Wind May 7, 2016 at 12:31 - Reply

   Nou, die analyse deel ik wel. Tenminste, ik vraag me ook wel eens af hoe goed ze zou zijn als ze eens niet het werk van anderen als uitgangspunt zou nemen. Hoe ze schrijft is niet per se bijzonder. Ik ben dan ook niet zozeer dol op haar vanwege haar schrijfstijl, wel omdat ze me aan het denken en lezen zet. Zonder haar zou ik zo veel boeken en ideeën hebben gemist, simpelweg omdat ik te laks ben om al die boeken uit mezelf te lezen.

Leave A Comment