Neko Atsume, oftewel dat rare Japanse kattenspel

Als ik ‘s nachts wakker word, zodra ik uit een interview kom, als ik op de fiets zit, of als ik naar een film kijk, al een week grijp ik aldoor naar mijn telefoon. Ik speel Neko Atsume, een Japanse game die in rap tempo de wereld aan het veroveren is. Sinds de lancering eind 2014 is de app miljoenen keren gedownload.

Het spel is simpel. Bizar simpel zelfs. Het doel is zwerfkatten te lokken met voer en speeltjes. Dat is alles. De game kent geen levels, je kunt niet dood en er valt niets te winnen of te verslaan. De katten blijven niet eens, ze eten de vis en de brokjes op en gaan er vandoor. Je kunt slechts foto’s van ze maken.

In godesnaam waarom hou ik dit al een week vol? Ik bedoel, ik hou van katten en van games, tuurlijk. Maar dat is het niet. Dat is niet voldoende reden om na elke twintig bladzijden mijn boek neer te leggen om te zien of er nog een leuke kat is afgekomen op dat zachte groene kussentje dat ik net heb neergelegd.

Neko Atsume, de kattengame die niet alleen Japan veroverd

Neko Atsume is in het begin volstrek onbegrijpelijk.

Waarom dan wel? Neko Atsume is Japans. Volledig Japans. Er is geen vertaalde versie van het spel, bij alles wat je doet zit je naar mysterieuze tekens te kijken. En dat is heerlijk. Onbegrijpelijk, dat ook. Die eerste dagen had ik werkelijk geen idee wat ik aan het doen was. Maar het spel is zo simpel dat je het al snel snapt.

Het mooie daarvan is dat het zo fijn relativeert. Iets bijzonder doms gedaan? Geen vakantiedagen meer? Ruzie met een collega? Ach, in Japan maakt niemand zich er druk om. En waarom zou ik dat dan wel doen? Er zijn wel belangrijkere dingen.

Datzelfde nietige gevoel kreeg ik jaren terug toen ik voor het eerst een Aziatische wereldkaart zag. Ook op die kaart staat, uiteraard, de wereld. Maar dan zo.

Wereldkaart vanuit Aziatisch perspectief, dus met Azië en Australië in het midden

De wereld vanuit Aziatisch en Australisch perspectief.

Zie? Hell no dat ik het middelpunt ben van wat dan ook. Europa is niet eens het middelpunt. Mooi vind ik dat, zo’n relativering dankzij iets ogenschijnlijk simpels als een wereldkaart of zo’n saaie Japanse kattengame.

Ik hoop maar dat de vertaling van Neko Atsume nog lang op zich laat wachten.

By | 2017-05-26T22:12:52+00:00 August 8th, 2015|Categories: Voor Nerds|Tags: , |8 Comments

8 Comments

 1. Ed August 17, 2015 at 19:10 - Reply

  Over relativering gesproken: de aarde is een korreltje zand in de woestijn van ons zonnestelsel, zoals het zonnestelsel een korreltje zand is in de woestijn van onze Melkweg, zoals onze Melkweg niet eens een korreltje zand is in de woestijn van miljarden sterrenstelsels in het heelal dat op zich weer een korrel zand is in het alsmaar uitdijende heelal en zo zou ik nog wel uren kunnen doorgaan?
  En dan nog even dit: als jullie in Zuid-Afrika een artikel fabriceren over Square Kilometre Array (SKA), wil ik best nog even contact leggen met Mike Garrett, algemeen directeur van LOFAR/ASTRON.
  Heb heel plezierige relatie (geen misverstanden?) met hem. En Garrett en ASTRON en LOFAR zijn nauw betrokken bij ontwikkeling van SKA IN Zuid-Afrika en Australië. SKA is half parabole schotels en half antennes, volgens systeem van LOFAR. Daarom is LOFAR belangrijk bij ontwikkelen bij SKA.
  En ‘Westerbork’ is ook weer leuk bezig. Maar dat terzijde, zoals je morgen kunt lezen in ons DvhN.
  Bye Ed?

  • Maaike Wind August 21, 2015 at 18:32 - Reply

   Hey Ed! Wat leuk dat je hier reageert. En ja, het heelal! Ik had vroeger al een poster van Nasa in mijn slaapkamer hangen. Zo bijzonder. En ik sta er bijna nooit bij stil, dat ik naast alles waar ik druk mee ben ook nog es op een wereldbol zit die als een idioot aan het ronddraaien is. Bizar. Dus ja, over de SKA in Zuid-Afrika, kom maar op met je tips, graag!

 2. Ed August 25, 2015 at 23:31 - Reply

  Probeer maat wat, maar komt deze regel nu automatisch weer als commentaar op jouw reactie op mijn reactie?

  • Maaike Wind August 25, 2015 at 23:46 - Reply

   Haha, nee! Als je dat wilt moet je op Reply klikken (:

 3. Ed August 25, 2015 at 23:32 - Reply

  Ja dus, zie ik? Weet ik dat ook weer.

  • Maaike Wind August 25, 2015 at 23:46 - Reply

   Zeg. Let eens op :p

 4. Verslaaftje January 29, 2016 at 22:25 - Reply

  Hoe moet je je tuin uitbreiden?

  • Maaike Wind May 4, 2016 at 16:28 - Reply

   Hey! Ik reageer zo laat dat je het antwoord vast al gevonden hebt, maar anyhow, je kunt een uitbreiding kopen in de winkel. ‘t Duurt wel even voordat je genoeg geld bij elkaar hebt gespaard.

Leave A Comment